spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

We beginnen heel relaxed vandaag. Met een uitgebreid ontbijt in de tuin lekker onder de met wijnranken beklede pergula. En gebakken eitje, koffie en een glaasje jus d'orange maken we een plan voor de dag.

Een beetje shoppen. We gaan vanmorgen onze eigen weg. Nog even langs de winkeltjes en wat kleine inkopen doen in de supermarkt. Er is markt vandaag. De inwoners van Franschhoek bieden hier hun eigengemaakte of verbouwde produkten aan. Souveniers kun je natuurlojk hier ook kopen. Taarten, muffins en zelfgebakken brood. Gebakjes, vruchten en groenten. Gefrituurde loempia's en andere lekkernijen. De een koopt de ander verkoopt. Met in de ene hand een gebakje en de ander hand een wandelstok sloft een oude Afrikaan langs de kraampjes. Zijn gezicht grijnst van de slagroom. Iedereen geniet en is vrolijk. Vrolijke gezichten op een gezellige markt.

Om twee uur hebben we afgesproken op het wijngoed La Motte om te gaan lunchen. Een goede keuze. Het is warm, erg warm. Vierendertig graden. We krijgen een plaatsje in de schaduw in de luwte van een paar grote ventilators. Hier is het goed toeven. De menukaart nodigt ons uit. Veronika bestelt een salade. Marjo, Gerard en ik kiezen voor de Snoek risotto met bietjes. Een gewaagde keuze die perfect uit pakt. Een flesje La Motte, Chardonais 2012 past er uitstekend bij. De risotte wordt geserveerd in een houten kokosnoot. We genieten met smaak. Ook de salade was goed gekozen. Als afsluiting nog een pannekoekje met ijs, notenmouse en cacao poeder maakt het helemaal perfect. La Motte haalt de top drie.

We lopen nog een beetje rond en in het kleine winkeltje vinden Veronika en Marjo nog een leuk kookboek met recepten van de restaurants die we al eens uitgeprobeerd hebben. Twee boeken wisselen van eigenaar.

We bezoeken het volgende wijn estate: Boschendal. We lopen een rondje door de tuinen en verbazen ons over de commercie die ook hier heeft toegeslagen. In het winkeltje waar je vroeger alleen wijnen kon kopen hangt hier ook kinderkleding. Dezelfde als in Kaapstad, Hermanus, Addo en noem zo maar op. Omdat het nog steeds warm is en we toch ons vochtgehalte op pijl moeten houden zoeken we een plekje onder de bomen en bestellen een flesje Boschendal Blanc de Noir, lekker fris, en een colaatje. Langzaam wordt er opgeruimd, de bussen vertrekken, de tafels en stoelen worden opgeruimd. Boschendal komt weer tot rust. We zijn bijna de laatsten die weggaan. We hebben nog even genoten van de rust die deze omgeving, ook met alle mensen om ons heen, uitstraalt.

Le Bon Vivant heeft zijn naam weer eer aan gedaan. In dit restaurant in Franschhoek valt alles op zijn plaats. Het hele team is een geoliede machine. Iedere handgreep zit.

We hebben een mooie plaats met uitzicht op de keuken. We zien alle creaties van dichtbij ontstaan. Ieder gerecht is een kunstwerk. Meer dan een schilderij en meer dan een muziekstuk. (Nu word ik lyrisch...) We zien de chefkok met passie de gerechten op de borden draperen en schilderen. Met een lepeltje, vorkje en met een kwastje worden alle smaken op het bord geschilderd. Als de gerechten de keuken verlaten en aangeboden worden aan de verschillende tafels, zien we alleen verbaasde en lachende gezichten. Natuurlijk ziet het er niet alleen fantastisch uit, het smaakt het nog beter. Dit is culinair genieten in het quadraat. Morgen gaan we naar Reuben. Deze zal erg zijn best moeten doen om dit te overtreffen.

Franschhoek, 10 november,
Buiten daalt langzaam de temperatuur en genieten we cullinair nog een beetje na..

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter