spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

Om half zeven worden we opgehaald. Mooi op tijd. Onze tweede game drive in Kariega begint met giraffen. Op bestelling. Marjo wilde giraffen zien en na de eerste bocht staan er al drie geparkeerd in het landschap.

Gamedrives zijn bijzonder. Je kunt ze ook moeilijk beschrijven omdat iedereen het anders ervaart. De rit door het landschap, langs dichte struiken met af en toe uitstekende takken en doornen. De plotselinge ruk door de auto als je door een kuil rijdt. De wind in je haren en de stof in je neus. Allemaal elementen die horen bij het zoeken naar de wilde beesten. Achter iedere bocht verwacht je iets en staat er iets. Bij nader inzien blijkt het toch een boom of struik of een hoop bruin gekleurde aarde. Soms staat er echt iets en dan ontstaat er toch een bepaalde opwinding. Het is niet alleen het zien, maar ook het horen van de geluiden en het opsnuiven van de geuren dat een gamedrive zo bijzonder maken.

Wilde beesten in hun eigen omgeving, niet achter glas of een hek, gedragen zich zoals het hoort. Snuffelend over de grond of met hun hoofd hoog tussen de takken zoekend naar verse blaadjes brengen ze de dag door. Eerste levensbehoefte van de dieren is overleven. Eten doen ze dan ook de hele dag.

Behalve de giraffen zien we nog veel meer. Twee volwassen neushoorns en de nodige impala's. Buffels, wildebeesten en zebra's en zoals inmiddels gewend aan het eind van de dag een hoogtepunt. Leeuwen.

Na een lange niets tonende middagdrive, op het laatste moment, eigenlijk al op de terugweg, kraakt er door de radio dat er leeuwen gespot zijn. Niet verwacht en toch gekregen? In een hoog tempo, door het door de regen zeer beschadigde landschap, wordt het een uitdagende rit. Een achtbaan is er niets bij. Soms een halve meter hangend boven de stoel om er vervolgens met een harde klap weer in terug geworpen te worden, wordt de afstand tot de leeuwen meer vliegend dan rijdend afgelegd. De moeite en de pijnlijke billen lonen zich. Er zijn leeuwen. Te lang blijven kijken is helaas niet mogelijk omdat de zon al achter de bergen verdwenen is en het snel donker wordt. Iets lager vliegend komt de jeep weer thuis.

Kariega, 6 november,
Buiten dreunen de diepe kuilen nog even na

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter