spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

Vandaag beginnen we aan de derde en laatste etappe van onze reis. De eerste, Kaapstad en de tuinroute en de tweede, Addo en Kariega, liggen achter ons. De eerste heeft ons veel laten zien over de cultuur, de mensen en de natuur in Zuid-Afrika. De tweede etappe was stoffig en warm en hebben we tussen de wilde dieren doorgebracht. De derde etappe wordt heel anders.

We verlaten Oudtshoorn zoals we gekomen zijn, met een grote stofwolk. De reis gaat door een prachtig gebied. Buiten is het warm en heersen er tropische temperaturen. Onze Tomtom geeft weer hetzelfde aan als eergister, een lange rechte streep. Naast deze streep veranderd het landschap weer snel. Uitgebreide vlakte met dorre begroeing, rood zand en stof zover als je kunt kijken. In de verte bergen die steeds hoger worden op het moment dat we dichter bij komen. Plotseling zijn de bergen zo dicht dat je ze kunt aanraken, het volgende moment liggen ze alweer aan het einde van de weg.

We krijgen langzaam zin in koffie en willen bij de eerste bestemming stoppen. Dat zal wel moeilijk worden hier midden in de Kleine Karoo. Toch doemt er in de verte een klein wit hutje op. Als we dichterbij komen zien we met grote rode letters “Ronnie's Sex Shop” op de muur geschilderd. Op het erf staan een een aantal motoren en auto's. We stoppen. Op een klein teras met houten banken worden we door de oma des huizes gevraagd of we koffie willen. Ze spreekt plat Afrikaans en is moeilijk te verstaan maar dat komt ook omdat ze geen tanden meer heeft. Koud heeft ze het blijkbaar ook. Gekleed in een blouse met lange mouwen, een dikke boddywarmer met daarover een schort loopt ze driftig heen en weer en voorziet iedereen van drankjes. Ronnie is er ook. Hij probeert zijn versgekakken koek aan te bieden, maar wij willen alleen maar koffie. Als we door het winkeltje naar het toilet gaan is dit wel een bijzondere ervaring. De muren zijn beplakt met visitekaartjes vanaf de grond tot aan het plafond. In het halletje bij de toiletten zijn de muren voorzien van handtekeningen, niet een maar duizenden. Maar het mooiste in het winkeltje zijn de bh's die als jachttrofeen aan het plafond hangen. Ook dit aantal is niet te schatten. Ieder trofee is voorzien van een naam en een datum of een kreet zoals “Anne was also here”

We rijden verder en proberen toch op tijd in Fransch te zijn. We lunchen nog onderweg in de Padstal “Karoo” en rijden om vier uur Franschhoek binnen.

We worden leuk ontvangen en geinstrueerd. We regelen meteen een aantal reserveringen voor de lunch maar zeker ook voor het avond eten. Zo eten we vanavond in Kali's, morgen in Le Bon Vivant en overmorgen in Reuben. Lunchen gaan we morgen in La Motte. Na alle formaliteiten lopen we nog even langs de winkelstraat. Het is bijna vijf uur. De winkels sluiten. Nog even een drankje bij Taki's om het stof weg te spoelen en dan lekker naar de kamer ons opfrissen.

Het eten bij Kali's is prima. Afrikaanse keuken. De curry, bobottie, pasta met champignons en de schnizel smaken uitstekend. De eerste avond in Franschhoek was een succes, nu de rest nog.

Franschhoek,9 november
Buiten wachten een aantal restaurants op ons bezoek.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter