spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

Een aantal jaren geleden zijn we ook al in Oudtshoorn geweest. Een rustig stadje met als centrum een heel lange winkelstraat. Vandaag geen Swartbergpas of andere verre ritjes, maar gewoon even een rondje door de winkelstraat. We willen vandaag niet in de Zeekoe eten maar in het stadje zelf dus gaan we op zoek naar een restaurant. De temperatuur om elf uur is al 26 graden. Echt Afrika weer. We zitten hier in de kleine Karoo. Droge hitte en veel wind is hier normaal. We lopen de stoffige winkelstraat bijna helmaal tot aan het eind om vervolgens aan de andere kant weer verder te gaan. Jeremaia lijkt ons wel gezellig. We nemen plaats op het teras en bestellen een drankje. We bekijken de menukaart en besluiten om te reserveren.

Als we even later langs een klein nostalgisch winkeltje lopen waar je ook kunt eten krijgen we een plekje in de schaduw en genieten een lichte lunch. De bediening is super attent en de sfeer die hier hangt is ontzettend hartelijk. Na de lunch lopen we even het winkeltje in en bewonderen alle potten met zelfingemaakt fruit en groente. Naast de winkel is een klein kamertje waar de tijd is stil blijven staan. Een stoffige schemerlamp staat naast een klein houten keukentafeltje. Op de stoel naast detafel hangt nog een vergeten handtasje. Aan de deur hangt nog een zondagse hoed en een versleten vos.

We lopen naar buiten en we worden met een “We zijn vanavond ook open” hartelijk bedankt voor onze komst. We moeten echter bekennen dat we al ergens anders gereserveerd hebben. Lachend wordt geroepen, in het Afrikaans, dat ze dat wel voor ons willen afzeggen. Als we weer op straat staan hebben we twee minuten nodig om het eens te worden. We gaan vanavond hier eten. Onze reservering gaan we afzeggen.

De middag brengen we door onder een grote parasol, lui liggend, puzzelend, lezend en schrijvend.

De keuze die we gemaakt hebben voor het avondeten pakt uitstekend uit. We eten met smaak onze schnitzel torentjes, soep en salades. Drinken met z'n allen een flesje wijn en sluiten af met koffie. Als we de rekening krijgen moeten we wel even na tellen. Bij nader inzien en navraag bij de gezellige dame die ons bedient blijkt toch alles te kloppen. De schade bedraagt 504 Rand (Nog geen vijftig Euro) voor voorgerecht, hoofdgerecht, koffie en een fles wijn. Een meevallertje dus. Wwe rekenen af en geven een flinke fooi. Vanaf morgen zullen we dit wel anders gaan ervaren.

Oudtshoorn, 8 november,
Buiten heeft de hartelijke serveerster glimlachend haar fooi gevonden.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter