spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

Vandaag moeten we zelf voor ons ontbijt zorgen. Gerard heeft aangeboden om een omeletje voor ons te bakken. Met de primitieve middelen die er tot zijn beschikking staan weet hij toch een respectabele omelet te produceren. Een snee getoast brood en een kopje koffie maken het ontbijt vandaag compleet.

Kwart voor tien zijn we onderweg. We zetten de auto op het laatste plekje op de parkeerplaats. Zo dichtbij mogelijk!

We starten langzaam aan de rand van het bos en klimmen naar boven. Iedere bocht en iedere steen levert een nieuw plaatje op. Natuur kan zo mooi zijn. Het bospad verandert in stenen keien rotsen. Het wordt langzaam spannend. We balanceren van steen naar steen. Achter ons flitst op eens een mannetje voorbij. Een gids die zijn groep bij elkaar moet houden. Als een jonge springbok danst hij van steen naar steen terwijl wij moeite hebben om ons evenwicht te vinden en op zoek zijn naar de volgende steen waar we onze voet kunnen neer zetten.

Bij de eerste hindernis stopt de gids met de helft van z'n groep. En van de dames roept tegen de wind in “Hermiene wir gehn nicht weiter!”. Maar Hermiene is al drie rotsblokken verder en de bocht om. Een tijdje later verschijnt het gezicht van Hermiene boven een rots uit verbaasd op zoek naar de rest van het gezelschap.

We klimmen, klauteren en fotograferen of ons leven er van af hangt. De zon staat pal boven ons hoofd en de wind waait ons de weg. We gaan naar de watervallen, een stukje van de ottertrail, een wandeling van 3 kilometer. Volgens Veronika hebben we hier wel zes uur voor nodig. Nou dan sta je bijna stil of word je ingehaald door een slak is het commentaar van Gerard.

Het is een hele onderneming. Het is een avontuur dat goed of fout kan aflopen. Sommige blokken zijn glad of wankel en voor je het weet ben je je evenwicht kwijt. Na twee uur stoppen we even en drinken een slokje water en eten een appel. We zien toch genoeg wandelaars. Sommigen met stokken, sommige op gympies en af en toe flitst een jogger voor bij. Voor rollators en rolstoelen is hier geen plaats. De weggetjes langs de kust hebben toch te veel obstakels om ook voor deze doelgroep toegankelijk te zijn. We slaan ons er dapper doorheen, op onze leeftijd, we zijn toch al vijfenvijftig plus en een beetje en met onze conditie laten we de jonge honden graag langs.

Nog een klein stukje. Bij de grot de trappen omhoog en dan nog twee bochten. Een half uur later staan we aan de voet van de waterval. Super. Wat een natuurgeweld. We genieten weer met volle teugen. Eten een broodje en drinken een slokje water. We nemen een half uurtje pauze. We kijken onze ogen uit op het natuurlijke geweld om ons heen. Voor ons de waterval, achter ons de ruwe oceaan met golven, hoog als flatgebouwen, die te pletter slaan op de ruwe kust. Hier word je even stil van.

Voor de terugweg nemen we een afkorting. Niet over de rotsen langs de kust maar via de trappen door het bos richting Main Gate. Het is een eindeloze klim en er komt geen eind aan. Een trap met twintig treden wordt gevolgd door een trap met dertig treden. Nog een trap, een bocht en weer naar boven. Eindeloos omhoog. Na een uur klimmen kruipen we tussen de struiken door en staan eindelijk aan de Main Gate. En nu nog terug naar de auto.

Even opfrissen aan de receptie en dan afdalen. Het lijkt op de klim door het bos maar dan omgekeerd. Na iedere bocht weer een bocht. De afstand van de Gate naar de parkeerplaats is ongeveer twee en een halve kilometer, maar lijkt wel drie keer zo lang. De laatste vijfhonderd meter krijgen we nog een lift van een veredelde bezemwagen. Dan staan we eindelijk op de parkeerplaats waar onze auto staat. Hij staat helemaal achteraan, Lekker dicht aan het begin van onze wandeling. Dichtbij, of is het nu toch ver af?

Om vier uur zijn we weer in ons huisje. We zijn onderweg niet ingehaald door een slak maar zijn al met al toch zes uren onderweg geweest. Veronika heeft gelijk gekregen. We lessen onze dorst met bier en of zo (witte wijn).

Tsitsikamma, 1 november,
Buiten stralen de sterren en liggen onze voetstappen en handafdrukken verspreid langs de kust.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter