spiritsofafrica foto04

Zuid-Afrika 2012

De laatste keer door de gangen van deze oude gevangenis. Gerard is nog steeds de weg kwijt. Links gaat het naar de receptie, rechts naar de ontbijt zaal. Behalve als hotel wordt dit gebouw ook gebruikt voor seminars en congressen. Ruimte genoeg. Buiten regent het in stromen. De tafelberg is vandaag helemaal niet aanwezig.
Het is tijd om Kaapstad te verlaten en onze volgende bestemming op te zoeken. We checken uit, laden onze koffers in en vanuit een met regen gevuld Kaapstad volgen we de stem uit onze Tom Tom richting Hermanus.

Onze reis verloopt lekker rustig. We hebben een prima auto, lekker ruim en van alle gemakken voorzien. Met een slakkengangetje , zoekend naar het landschap dat zich verstopt heeft achter de regen, zakken we langzaam af naar de kust. Het is ongeveer anderhalf uur rijden naar Hermanus. Wat normaal een boeiend landschap is, is vandaag saai en kleurloos. De bouwvallige hutten uit de townships zien er normaal al niet vrolijk uit maar vandaag kan er helemaal geen lachje vanaf. Donker, somber, nat.

Als we ongeveer driekwart van de afstand hebben afgelegd probeert de zon toch een gaatje in het wolkendek te prikken. Plotseling zien we ook de bergen die hun toppen nog verstoppen in de wolken. Het landschap krijgt langzaam weer kleur. Groene bomen en velden. Gele bloemen en akkers. Bruine Rotsen.

Als we Hermanus binnen rijden is het droog. Ons verblijf voor de komende dagen, de Whalerock Lodge hebben we snel gevonden. De ontvangst is even hartelijk als altijd. Onze kamers zijn nog niet klaar en dus gaan we nog even het centrum in. Het is druk in de stad. Er is nog maar een parkeerplaatsje vrij, net genoeg voor ons. Als we uitstappen spuiten de walvissen ons hun welkomstgroet tegemoet. We zien er veel. Dicht bij de kust en heel actief. Het is lunchtijd en we hebben wel weer trek in iets lekkers. In de Coconut bar hebben we een tafel aan het raam met uitzicht op de baai. Onder het eten worden we een aantal keren verrast door een opspringende walvis die het zeer naar zijn zin heeft hier in Hermanus.

Na het eten zoeken we een plekje langs de kust waar we even kunnen zitten en na een aantal walvis sprongen lopen we nog even langs de craftmarket. Als je hier iets leuks ziet en je wijst er naar staat er prompt iemand naast je. Alles is te koop voor een "special price". Jij bent de special customer en krijgt altijd korting. Zo was het gisteren op de Green market, zo is het vandaag en zo zal het morgen ook weer zijn. We lopen langs de kraam waar ze koloniale figuurtjes, mannetjes verkopen en laten per ongeluk blijken dat we wel interesse hebben. Uiteindelijk na veel heen en weer gepraat wordt er een deal gesloten en verwisselt een van de figuurtjes van eigenaar.

Na de koffie gaan we terug naar de lodge. Het regent ondertussen weer en je kunt een jas verdragen. We krijgen onze vaste kamers. Nummer 2 en 4. We zijn tevreden en trekken ons even terug om ons voor te bereiden op de volgende culinaire activiteit die vanmorgen meteen bij aankomst al voor ons gereserveerd is. Het zwembad nodigt uit om een stevige duik te nemen. Het weer werkt niet mee en daarom besluiten we de duik dan ook maar uit te stellen en vullen de tijd met wat lezen en schrijven.
Het diner hebben we vanavond in de oude Haven. Het is ook hier weer afzien. Garnalen, Kabeljauw, Crispy Duck en een ijsje en kaas als nagerecht geven deze grijze dag weer een beetje kleur. Morgen wordt het beter.

Hermanus, 26 oktober
Buiten zijn de walvissen langzaam uit gerold.

Realtime website traffic tracker, online visitor stats and hit counter